Gemeente meet vliegtuiglawaai

De uitbreiding van vliegveld Lelystad kan een grote impact hebben op de inwoners van Ens. Dat zegt de gemeente Noordoostpolder. Om in beeld te brengen hoe groot de gevolgen zijn, wordt er een zogenoemde nulmeting gedaan.

Dat heeft wethouder Andries Poppe maandagavond toegezegd. De PvdA had vragen gesteld, nadat de fractie was benaderd door dorpsbewoners die bezorgd zijn over de vliegroute. Als Lelystad Airport open gaat, komen vliegtuigen op circa 900 meter hoogte vanuit het noordoosten over Ens aanvliegen. Aan de westzijde van Noordoostpolder zijn vertrekroutes gepland, waarbij de vliegtuigen op 1800 meter vliegen. De toestellen komen niet over de dorpskernen.
Op de website van de Alderstafel staan geluidsanimaties van de routes langs Ens en Emmeloord en andere gemeenten

Nulmeting
Bij de nulmeting wordt gemeten hoeveel geluid er op dit moment rond Ens is. Na de uitbreiding van het vliegveld worden er nieuwe metingen gedaan. Mocht blijken dat door de overlast normen worden overschreden, dan moet het ministerie bepalen of maatregelen nodig zijn.
De actiegroep Hoog Overijssel becijfert het aantal vliegtuigen dat via Noordoostpolder vertrekt op 2083 per jaar en dat Ens vanuit het noordoosten passeert op 1250 per jaar. Dat is de situatie rond 2030, wanneer Lelystad Airport 25.000 vliegbewegingen (12.500 vluchten) zou moeten verwerken.

Weinig zin
Volgens wethouder Poppe wordt er vanuit Ens erg weinig op de plannen gereageerd. De wethouder denkt zelf dat dat ook weinig zin heeft, omdat het Rijk de routes toch niet meer gaat aanpassen. De regio zou zich beter kunnen richten op de veranderingen na 2023. In dat jaar wordt het luchtruim opnieuw ingedeeld. Volgens Poppe moeten Flevolanders die ontwikkelingen goed in de gaten houden en dan eventueel protest aantekenen. 

BRON: Omroep Flevoland

Menu