Dodenherdenking Ens 2015

Door: Jenny Paulus

Wij staan stil bij de oorlogsslachtoffers die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na die tijd.

Om 19.45 uur vertrokken de deelnemers van de Stille tocht vanaf het Bloemenplein, via de 3 kerkgebouwen naar het Hofje van Ens.
Zij droegen fakkels met zich mee. Aangekomen in het Hofje, speelde de Enser Blaaskapel de Taptoe en aansluitend werden er 2 minuten stilte gehouden.
Daarna zong men het Wilhelmus.
Dhr. Gerhard Grijsen van dorpsbelang Ens nodigde Mevr. Ria Bijman uit om iets te vertellen over waarom wij hier staan vandaag.
Daarna hebben Vera en Amber Grijsen samen met Dhr. Sturm van dorpsbelang Ens een boom geplant, een Prunus.
Mevr. Ria Bijman sprak de hoop uit dat we volgend jaar weer bij deze boom bijeenkomen en dat deze dan nog mooier en groter zal zijn.
Hierna las Tessa Sikma het gedicht “de boom” (gedicht dodenherdenking 2013) De blaaskapel speelde nog een aantal koralen en daarna bedankte Dhr. Gerhard Grijsen ons voor onze aanwezigheid en wenste iedereen wel thuis.

Twee stukjes uit het dagboek van Anne:

We keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom
aan wiens takken kleine waterdruppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken.
Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken. ( 23 februari 1944)

Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei hij is vol met bladeren en nog mooier dan verleden jaar. ( 13 mei 1944)

 

Dodenherdenking_2015

Meer foto’s op onze Facebookpagina

 

De indrukwekkende stille tocht passeert de PKN Kerk in Ens (Video: Frans Pol / FP Video)  

Menu