Nieuwe snackbar en kroeg op ’t pleintje

Door: Frans Pol

ENS – Het is nog rustig als ik om vijf uur de nieuwe snackbar ’t Pleintje binnenloop. Hans Heijen en Eric Koomen staan alle twee achter de frituur een aantal bestellingen te verwerken die binnen zijn gekomen via de app. De nieuwe snackbar mag ondanks de strenge lockdown open, omdat friet toch als een première levensbehoefte wordt gezien. “Frikandel speciaal?” hoor ik Hans tegen Eric zeggen. De bestelling wordt bevestigd door Eric. De twee zijn maar wat blij dat ze open mogen met hun nieuwe snackbar t’ Pleintje.


Vooraanzicht van het nieuwe café en snackbar ’t Pleintje: Foto: Frans Pol

De heren hebben maandenlang al gewerkt aan de nieuwe snackbar en café dat gerealiseerd is in de winkel, waar nog geen jaar geleden ‘Henri’s Kaas & Broodhuys’ was gevestigd. Ze zijn 1 september in het pand gekomen en gelijk begonnen met klussen. Gelukkig kennen de helden een grote vriendenclub in het dorp met klus- bouw- en stukadoorsbedrijven. Vele uren aan werk zitten in het vernieuwde pand, dat naast de snackbar ook nog een café in aanbouw kent. Die is nog niet gereed, maar kan voorlopig met de huidige maatregelen helaas ook nog niet open. Ze hebben een jaar proef kunnen draaien in ‘Café t’ Wapentje’ die de heren voor een jaar gehuurd hebben. Dat contract hebben ze in goed overleg laten verlopen. Met deze nieuwe ruimte is het ook mogelijk om straks in het café gefrituurde maaltijden te bestellen en nog tot laat aan de borrelhapjes te kunnen zitten. Hoewel de ‘daghap’ wel tot de mogelijkheden behoorde in café t’ Wapentje, waren warme snacks toch een wat grotere uitdaging in de late zaterdagnacht.

Hun assortiment is zeer uitgebreid. Patat is er in vele maten, soorten en met sausen te krijgen en daarnaast kan de Ensennaar kiezen uit 25 verschillende soorten snacks. Ook staan er verschillende burgers en mini-snacks op de bestellijst. Bij de burgers staat ook de zogenaamde ‘Hamburger ’t Pleintje.’ Deze gaat vast een begrip worden in het dorp. De bestelling kan nog compleet gemaakt worden met een uitgebreid assortiment frisdrank dat in de koelkast in de zaak staat. IJs ontbreekt nog, maar dat komt er waarschijnlijk van het voorjaar.

Wilco Arendse komt zijn bestelling ophalen die door zijn vriendin Margrit is besteld. Hij vindt het een verrijking voor het dorps dat deze nieuwe snackbar er is. “Jullie denken nu natuurlijk dat ik nu elke week patat eet of niet?” Maar het is ook gewoon erg goed beaamt Wilco als hij de zaak weer verlaat. De telefoon gaat ook met enige regelmaat. Bestellingen komen aan de lopende band binnen. Eric hoor ik zelfs een keer zeggen “Snackbar ’t Pleintje met Eric, heeft u een ogenblikje?” “Hoe gaat het.” vraagt een bekende van het stel, “Het is wel je hoofd erbij houden.” grapt Hans. John Heijen dreigt zelfs nog even niet te kunnen betalen voor zijn bestelling, omdat de gezichtsherkenning van zijn mobiele telefoon hem niet herkent door het verplichte mondkapje dat gedragen moet worden.

Rond kwart over vijf komt ook dochter Britt de snackbar binnenlopen om vader Hans bij te staan.
Ze neemt de telefoon over die inmiddels rood gloeiend staan. Ze handelt de bestellingen af die zowel via de telefoon, app en ook fysiek binnenkomen. Wanneer Adriaan van Veen de snackbar wil verlaten, begint zijn dochter ineens te huilen. Haar oog was gevallen op de pot lolly’s die op de toonbank staan. “Wil jij nog een lolly?” vraagt Britt aan het meisje. De tranen maken plaats voor een verlegen knikje en weer verlaat een kleine klant tevreden de snackbar.

In de snackbar hangen een aantal borden wat alle producten kosten, maar er is één specifiek bord waar met grote letters op staat “Gerealiseerd door hulp van velen. Super bedankt.” Het is het enige bord dat Hans zelf geschreven heeft. De rest heeft hij zijn dochter laten doen. “Ja die kan veel mooier schrijven dan ik.” Zegt hij.


Foto: Frans Pol

Snackbar ’t Pleintje is nu nog donderdag t/m zondag geopend van 11 uur in de ochtend tot 9 a 10 uur in de avond.

Menu