Open Monumentendag bij Schokland

In het weekend van 8 en 9 september vindt de landelijke Open Monumentendag plaats; een evenement waarbij deelnemende monumenten gratis hun deuren openen voor het publiek. Zo ook Museum Schokland. Jong en oud is op beide dagen van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij het museum van Schokland, het bijzondere UNESCO Werelderfgoed.

In 1987 werd in navolging van Frankrijk de Open Monumentendag in Nederland geïntroduceerd. Monumenten werden gratis voor het publiek opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Met inmiddels bijna een miljoen bezoekers is deze opzet zeker geslaagd te noemen. Open Monumentendag is uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Nederland en is hét instrument geworden om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met het monumentale erfgoed.
Tijdens Open Monumentendag bij Museum Schokland zijn de deuren geopend tussen 11.00-17.00 uur en kan men kosteloos naar binnen. Op beide dagen kunnen de bezoekers gratis rondleidingen door het museum bijwonen en worden er voor kinderen leuke workshops georganiseerd. Speciaal voor Open Monumentendag wordt er een unieke compilatie vertoond van historische Polygoonjournaals over de Noordoostpolder in de periode van 1941-1980.
Op zondag 9 september is er bovendien een bijzondere theatervoorstelling van Johannes ten Have bij de Lichtwachterswoning in de oude haven van Schokland. Deze voorstelling vertelt in woord en lied over de periode van vóór, tijdens en na de ontruiming van Schokland. Ten Have begeleidt zichzelf daarbij op accordeon.

Open Monumentendag bij Schokland is onderdeel van een breder programma binnen de Open Monumentendag in de Noordoostpolder.
Kijk voor meer informatie over activiteiten en tijden: www.museumschokland.nl

Menu