(oud) Ensenaren de sterkte bij Joeks 35ste Autocross

Door: Frans Pol

ENS – Op koningsdag wordt traditiegetrouw altijd de Joek Autocross verreden. Dit jaar alweer voor de 35ste keer. In vier manches, werd uitgemaakt wie er naar de halve finale mochten. (oud) Ensenaar Tom Buijnink was de sterkte in de finale van de reguliere klasse, maar dat ging niet helemaal zonder slag of ‘stoot’.

Kris Rol, ook een gedreven crosser, ging in de eerste ronden van de finale over de kop. Hierdoor moest er een herstart plaatsvinden. Kris had wel technische problemen aan zijn auto die hij van de organisatie binnen vijf minuten moest repareren om weer mee te mogen doen. Dat lukte hem en dus kon de finale weer met de zes sterkste auto’s van start. Stefan Veldhuis reed langere tijd voorop, maar Tom Buijnink zat hem op de hielen. In de laatste ronde tikte Tom per ongeluk Stefan aan, waardoor hij de macht over het stuur verloor en in de greppel terecht kwam. Nadat Tom was gefinisht, verliet Stefan vrijwel direct de baan. Achter Tom werd Ensenaar Johrin Woltingen tweede en Kris Rol alsnog derde. Tevens Ensenaar.

Revanche
Maar naast de reguliere finale, was er ook nog de super finale. In deze nieuwe finale mochten de beste 16 rijders meedoen en was er voor de nummer 1 t/m 3 naast een beker, ook een leuk geldbedrag te winnen. Stefan liet zich niet kennen toen hij hoorde dat hij ook aan deze finale mee mocht doen en hoe. Hij werkte zich vanaf zijn middenpositie naar voren en won de race! Toch nog een eervolle plek in zijn dorp!

De junior-klasse (crossers onder de 20) en de 500-klasse was er dit jaar ook weer. Ook hier waren de Ensenaren te sterk voor de overige crossers. In de juniorklasse was Corné Houter de sterkte en in de 500-euro klasse was Arjan Veenstra de snelste.

De Joek Autocross is ieder jaar weer een groot succes. Op het evenement dat dit jaar voor de tweede keer bij Zuidberg Techniek werd gehouden, kwamen tussen de 1500 en 2000 bezoekers op af.

Winnaars van de reguliere finale van links naar rechts; Kris Rol, Johrin Woltingen en Tom Buijnink. Foto: Arnold van Grunsten