RK Parochie Emmaüs

R.K. Kerk van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand te Ens, gelegen aan de A. van Bockholtstraat 1 te Ens.

Een stukje geschiedenis : In 1936 wordt een begin gemaakt met de dijk rond de Noordoostpolder, een polder van 48.000 ha. groot. Een jaar voor de polder droogvalt , wordt de eerste pastoor voor de Noordoostpolder benoemd. In de jaren 1949/1950 wordt in Ens een noodkerk ( nu bekend als ‘Het Gebouwtje ) gebouwd. De eerste pastoor van Ens, pastoor Gilsing, wordt geïnstalleerd.

rk-kerk-ens2

In 1955 begint men te bouwen aan de definitieve kerk. Op 6 augustus 1956 wordt de nieuwe kerk officieel ingewijd door Mgr. Nierman van het bisdom Groningen. Na de bouw is de noodkerk in principe overbodig en staat dan ook op de nominatie om te worden afgebroken. Heden – bijna 60 jaar na dato – staat ’t Gebouwtje er nog steeds! Het wordt veelvuldig gebruikt voor bijeenkomsten voor en door Ensenaren!

Maar de tijd staat niet stil, ook niet in het kerkelijk leven. Door ontkerkelijking en afnemende betrokkenheid wordt het steeds moeilijker de financiën rond te krijgen. In 1991 worden de 10 R.K.parochies in de Noordoostpolder teruggebracht naar 4 grotere parochies. Ens vormt dan samen met Kraggenburg, Luttelgeest en Marknesse de H. Ireneüsparochie.

Per 1 januari 2015 zijn de 4 parochies samengevoegd tot 1 parochie : De Emmausparochie. De kerken binnen de Emmausparochie staan in Ens, Tollebeek, Rutten, Marknesse en Emmeloord. Het pastoraal team bestaat uit pastor Magda Schilder-Reijrink, pastoor Victor Maagd en pastor Wiebe Mulder.
Een rooster van de vieringen vindt u in het kastje bij de ingang van de kerk of op de website van de Emmausparochie. Een ieder is van harte welkom in een van de vieringen in onze prachtige kerk!

Menu